Речник

говора јужне Србије

професор Момчило Златановић Професор др Момчило Златановић - аутор "Радећи деценијама на истраживању народног песништва јужне Србије и Косова, нисам могао а да се не интересујем за лексику."
"Овај речник је урађен у намери да људе упозна са традицијом нашег амбијента и душе наших људи. Отуда мислим да ће и овај речник помоћи бољем упознавању крајева југоисточне Србије."

Сарадња

Групе корисника

Корисници апликације подељени су у три групе:
  • Анонимни корисници -  могу да извршавају упите над речником
  • Регистровани корисници - могу да уносе нове предлоге појмова, дефиниција и примера појмова у речник
  • Процес регистрације је једноставан и може се извршити на страници Регистрација. Након потврде регистрације од стране администратора сајта која се шаље на имејл корисника унет при регистрацији, корисник може отпочети са радом на речнику на страници Пријава.
  • Лексикографи - одлучују од статусу предложених појмова свих корисника, допуњују предлоге појмова дефиницијама, примерима и осталим релевантним подацима, допуњују речник звучним записима који се односе на изговор појмова и примере њихове употребе

Унос и измена појмова у речнику

Иницијални речник није подложан промени и допуни. Сваки појам тога дела речника носи ознаку аутора Момчила Златановића (МЗ).
Речник се може допуњавати од стране регистрованих корисника. Сваки регистровани корисник може дати предлог новог појма, обрисати или променити искључиво појмове које је он предложио и то само у случају да их лексикограф још није уврстио у активну верзију речника. Сваки појам предложен од стране корисника и усвојен од стране лексикографа појављује се у активној верзији еРечника са ознаком аутора и датумом уноса у речник.

Команде за управљање речником су представљене иконама и имају следеће значење:
- додавање новог појма у речник. Сваки новододати појам има статус "предложен" док га Лексикограф не уврсти у речник променом сатуса у "активан" или одбацивањем предлога променом статуса у "неактиван." 
- брисање одабраног појма ако се налази у статусу  "предложен"
- измена података који ближе одређују појам, али само ако је исти у статусу "предложен"
- потврда промене у подацима
- одустајање од промене у подацима

поделите на:    Подели на Фејсбуку Подели на Твитеру Подели на Дилишесу Подели на Линкедину Подели на Дигу


Уколико желите да учествујете у допуни речника, пријавите се