Речник

говора јужне Србије

професор Момчило Златановић Професор др Момчило Златановић - аутор "Радећи деценијама на истраживању народног песништва јужне Србије и Косова, нисам могао а да се не интересујем за лексику."
"Овај речник је урађен у намери да људе упозна са традицијом нашег амбијента и душе наших људи. Отуда мислим да ће и овај речник помоћи бољем упознавању крајева југоисточне Србије."

О речнику

 
 

еРечник је дигитални речник говора југа Србије и део је дијалекта врањског краја. Креиран је 2013. године на основу 3. издања истоименог речника проф. др Момчила Златановића на чијој изради је радио 10 година. Иницијално је садржао  10.950 појмова. Значајно је допуњен 2016. на основу 1. издања истог речника.

Речи које се налазе у овом речнику у употреби су у Врању и околини: Пољаници, Пчињи, Прешевској Моравици, Прешевској Црној гори, Грделичкој клисури, Власини, Црној Трави и др. У њему се налазе и неке речи преузете из Путописа Хаџи-Анте Калиманца којег је објавио Јован Хаџивасиљевић и за који је истакао да је написан "правим и верним врањским говором". Известан број речи аутор је прибележио захваљујући свом професору руског језика у гимназији "Бора Станковић" у Врању, Тихомиру Стефановићу. Оне носе додатну ознаку (Т.С.).

За разлику од књижевног српског језика, дијалекат југа Србије садржи 32 гласа (фонема). Словне ознаке за два додатна гласа избор су самог аутора.

Један је "меки глас" који води порекло из старословенског и за њега је употребљена ознака (графема) Ь.

Други је диграф дз који у овом речнику има словну ознаку дз.

У говору јужне Србије у употреби су и речи страног порекла. Претрагом овог речника може се лако установити да има речи, пре свега, турског порекла, али исто тако и латинског, немачког, грчког, па чак и санскрита.

Дигиталном верзијом овог речника желимо да подстакнемо широку Интернет заједницу у процесу допуне, доградње и чувања дијалекта јужне Србије. Због тога постоји отворен позив свим заинтересованим да се укључе у рад на доградњи овог речника. Процедура регистрације је једноставна, а такође и сам рад на речнику. Више о томе може се видети на страни Сарадња.


У процесу снимања изговора речи и примера из овог речника учествовала је глумица врањског позоришта "Бора Станковић", Радмила Ђорђевић, на чијој несебичној помоћи захваљују аутори овог сајта.

поделите на:    Подели на Фејсбуку Подели на Твитеру Подели на Дилишесу Подели на Линкедину Подели на Дигу


Уколико желите да учествујете у допуни речника, пријавите се